(Ruwe schetsen uit) Het Dagboek van een Sabeltand Schorpioen

Madiba

Toen ik in 1984 nog maar een jongetje op het perron was, hoorde ik het nummer Free Nelson Mandela van Special A.K.A. en leerde toen het verhaal kennen van Nelson Mandela, de leider van het ANC (African National Congress) die van 1964-1982 in de gevangenis op Robbeneiland verbleef nadat hij in het Rivoniaproces een levenslange gevangenisstraf opgelegd had gekregen omdat het ANC de bedoeling had het apartheidsregime in Zuid-Afrika met geweld omver te werpen. Op Robbeneiland werd Nelson Mandela het symbool van de wereldwijde anti-apartheidsbeweging. In 1982 werd 46664 (Nelson Mandela’s gevangenisnummer) overgeplaatst en verbleef hij in de Pollsmoor Maximum Security Prison in Tokai tot hij in 1988 werd overgeplaatst naar Victor Verster Prison in de buurt van Paarl. Pas op 11 februari 1990 werd Nelson Mandela vrijgelaten. Steven Van Zandt schreef in 1985 het protest nummer Sun City dat werd opgenomen door Artists United Against Apartheid. In 1988 sprak Bono, de zanger van U2, in het nummer Silver and Gold op het album Rattle and Hum: “This song was written in a hotel room in New York City ‘round about the time a friend of ours, Little Steven, was putting together a record of “Artists Against Apartheid”. This is a song written about a man in a shanty town outside of Johannesburg. A man who’s sick of looking down the barrel of white South Africa. A man who is at the point where he is ready to take up arms against his oppressor. A man who has lost faith in the peacemakers of the west while they argue and while they fail to support a man like Bishop Tutu and his request for economic sanctions against South Africa…“. Mijn kinderoppositie tegen apartheid bestond uit het vernoemen van mijn bruine knuffelbeer naar Nelson Mandela en heden ten dage speelt mijn nichtje (op het perron) nog met deze bijna 30 jaar oude knuffelbeer Nelson, die symbool staat voor de man die apartheid in Zuid-Afrika wist te verslaan en op 27 april 1994 na de eerste vrije, democratische en niet-racistische verkiezingen president werd van de regenboognatie. Uit de film Invictus van Clint Eastwood (2009) met Morgan Freeman en Matt Damon over de gebeurtenissen in Zuid-Afrika voor en tijdens de Rugby World Cup in 1995 dat plaatvond in een land dat de apartheid aan het ontmantelen was. President Nelson Mandela en de aanvoerder van het (vrijwel geheel uit blanke Zuid-Afrikaners bestaande) Zuid-Afrikaanse rugbyteam, François Pienaar, zijn er van overtuigd dat overwinning van de Springboks, die voor veel zwarte Zuid-Afrikanen juist het symbool waren van white supremacy, een succesvolle bijdrage kan leveren aan de vereniging van Zuid-Afrika als natie van blank en zwart. Nelson Mandela inspireert aanvoerder Pienaar met het gedicht ‘Invictus’ (Unconquered, Undefeated) van William Henley dat hij tijdens zijn lange gevangenschap op Robbeneiland in zijn cel had op een vodje papier.

Invictus

Out of the night that covers me,
Black as the Pit from pole to pole,
I thank whatever gods may be,
For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeonings of chance
My head is bloody, but unbowed.

Beyond this place of wrath and tears
Looms but the Horror of the shade,
And yet the menace of the years
Finds, and shall find, me unafraid.

It matters not how strait the gate,
How charged with punishments the scroll,
I am the master of my fate:
I am the captain of my soul.

In een toespraak in 2005 op Trafalgar Square in Londen sprak Nelson Mandela de woorden: ‘Like slavery and apartheid, poverty is not natural. It is man-made and it can be overcome and eradicated by the actions of human beings.
Hij sloot zijn toespraak af met een oproep:
Afbeelding

Het is beter om Nelson Rolihlahla Mandela (1918 – 2013) te herdenken met deze oproep dan de beschamende 11 seconde stilte die FIFA-voorzitter Joseph Blatter slechts kon opbrengen ter nagedachtenis bij de loting voor het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Wat een pijnlijk hypocriet tafereel was dat. Hoe kan een wereldorganisatie als FIFA zo’n man als voorzitter goedkeuren. Schande! Er zal nergens in de wereld een kind zijn knuffel uit inspiratie door de egocentrische en egoïstische Joseph Blatter naar hem vernoemen.

Martin Luther King Jr. sprak in zijn ‘I have a dream’-toespraak de woorden: “Free at last, Free at last, thank God almighty we are free at last“. Free at last Matiba, rust zacht! Dank voor de inspiratie. Let our generations blossom!

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s