(Ruwe schetsen uit) Het Dagboek van een Sabeltand Schorpioen

Ignorance is bliss

Er zijn dingen die je liever niet wilt weten. Gewoon even de kop in het zand steken en fluiten dat alles pais en vree is. Het fluiten van een dergelijke tautologie (een stijlfiguur waarin het begrip of denkbeeld tweemaal of meerdere malen wordt genoemd) helpt evenwel niet tegen het pleonasme (een stijlfiguur waarbij een eigenschap die noodzakelijk eigen is aan het genoemde ten overvloede in een bepaling uitgedrukt, al dan niet opzettelijk) beduvelende voedselproducent.
Na het ‘asbestveilige’ brood van Bakkersland (https://manophetperron.wordpress.com/2014/01/10/asbestveilig/) onthulde het KRO‑programma Keuringsdienst van Waarde dat broodverbeteraar, dat in 90 tot 95% van de gevallen door de broodtechnicus (lees: bakker) aan het brood wordt toegevoegd, in sommige gevallen wordt gemaakt van Chinees mensenhaar. Hoewel de Nebafa (de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen) niet verwacht dat dit broodverbetermiddel (bvm) in Nederland wordt gebruikt, staat wel vast dat aan een deel van de broodverbeteraars het aminozuur L-cysteïne (E920) wordt toegevoegd. Kijk, hier begint het beduvelen van de consument door de voedselproducent eigenlijk al doordat er ‘broodverbeteraar’ wordt toegevoegd aan ons dagelijks brood. Scheikundig weggewerkt onder de schuilnaam L-cysteïne en vervolgens nog verder verborgen onder de code van een E-nummer. Deze E-nummers zijn door de Europese Unie toegelaten additieven en de nummering wordt opgesteld door de Codex Alimentarius commissie van de FAO (Food and Agriculture Organization, Voedsel- en Landbouworganisatie)/WHO (World Health Organization, Wereldgezondheidsorganisatie) en omvat zo’n 700 additieven. Zelfs de broodtechnicus (lees: bakker) kon in de uitzending niet ontkennen dat brood zonder broodverbeteraar gewoon heerlijk naar brood smaakt en niet zo’n kauwgumeffect heeft. De drogreden van de voedselproducent dat broodverbeteraar wordt toegevoegd omdat de consument wenst dat het brood langer vers is, is hoogst verwerpelijk. De consument wil gewoon brood dat brood is en dat naar brood smaakt en ruikt voordat wij dat vergeten zijn door al dat scheikundig en biologisch gerommel door hebzuchtige spelers als Monsanto in de voedselindustrie.
Het aminozuur L-cysteïne wordt meestal aan plantaardige producten onttrokken, zoals maïs. Echter, bij een andere, goedkopere productiemethode die vooral in China plaatsvindt, spelen eendenveren en mensenharen een hoofdrol. De Volkskrant meldt dat uit opnames met een verborgen camera zou blijken dat in China L-cysteïne voor 80 procent uit mensenhaar zou worden gewonnen (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3590307/2014/02/05/Chinees-mensenhaar-soms-gebruikt-als-broodverbeteraar.dhtml). De Keuringsdienst van Waarde heeft met een verborgen camera beelden opgenomen van vertegenwoordigers van een paar grote Chinese fabrieken die toegeven dat slechts 20% van hun L-cysteïne uit eendenveren wordt onttrokken en dat de rest uit mensenhaar komt. De geïnterviewde vertegenwoordigers zeggen dat de fabrieken het haar halen bij plaatselijke kappers. In de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde worden hiervan ook beelden getoond. Het haar wordt door oude Chinese vrouwtjes gescheiden van wattenstaafjes, sigarettenpeuken en wat al niet, waarna het wordt gereinigd en via een aantal chemische processen tot L‑cysteïne wordt verwerkt.
Cees Hack, algemeen directeur van grondstoffenproducent Sonneveld en vicevoorzitter van de Nebafa, heeft gezegd dat: “Mocht die aantijging al waar zijn – wat hij zich niet kan voorstellen – dan is het zeer onwaarschijnlijk dat het haar ook in ons brood terechtkomt. De Nederlandse producenten die L-cysteïne toevoegen aan hun broodverbeteraar, gebruiken bijna allemaal de plantaardige variant. Minder dan 10 procent verwerkt ook de dierlijke versie uit China, maar hij kan zich niet voorstellen dat zij zakendoen met dit soort fabrieken.
Als blijkt dat er mensenhaar wordt gebruikt in plaats van eendenveren – als er dus inderdaad een Chinees is die fraudeert met zijn papieren – dan belt Cees meteen de douane in Rotterdam over een importverbod. Het gaat dan wel om een verwaarloosbaar aantal Nederlandse broden, maar als het inderdaad waar is, zou dat pure fraude zijn, te vergelijken met het paardenvleesschandaal.” De onderzoeksjournalisten van het programma De Keuringsdienst van Waarde hebben in hun uitzending de coöperatieve medewerking gekregen van Bakels Senior N.V. in Weesp, een specialist in de ontwikkeling, productie en verkoop van een uitgebreid assortiment bakkerijingrediënten, dat op het moment van de opname in oktober 2013 nog de dierlijke variant met eendenveren gebruikte. Bakels maakt in zijn producten, sinds 1-1-2014 uitsluitend gebruik van plantaardige L-Cysteïne afkomstig uit microbiologische fermentatie van plantaardige ingrediënten.
Nebafa heeft via hun woordvoerder Cees Hack laten weten dat het overgrote deel van hun leden L-cysteïne gebruikt van plantaardige oorsprong. Een beperkt deel van de fabrikanten werkt met L-cysteïne afkomstig van eendenveren en hierbij zouden strikte kwaliteitsprocedures worden gevolgd. De fabrikanten waarmee de Nederlandse bakkerijen zaken doen zouden dus voldoen aan hun wettelijke verplichtingen, omdat zij aan hun leveranciers expliciet vragen om aan te tonen dat L-cysteïne van dierlijke oorsprong inderdaad alleen uit veren afkomstig is. Het is immers volgens Europese wetgeving verboden om grondstoffen van menselijke vorm in voeding te verwerken, aldus Cees Hack. Naar aanleiding van de uitzending het KRO‑programma checkt Nebafa op dit moment opnieuw of zijn leveranciers voldoen aan alle afspraken de omtrent herkomst van grondstoffen. Een advies aan Nebafa is om in ieder geval dit te blijven checken, want uit het eindproduct dat na een aantal chemische processen tot L‑cysteïne is verwerkt, kan de afkomst niet meer worden achterhaald.

Verder was in het nieuws dat de ‘greedy’ supermarkten weer vaker stunten met goedkoop vlees. De zogenaamde kiloknaller moet over de rug van zowel dier als mens de consument naar de supermarkt lokken om hem of haar van wat centen uit diens portemonnee te ontlasten. Uit een analyse van reclamefolders en websites van de grote supermarktketens door dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier blijkt dat in 2013 het aantal aanbiedingen van diervriendelijk geproduceerd vlees en van eieren en biologische zuivel met 7% is afgenomen, terwijl in 2012 juist nog sprake was van een stijging van 4%. Wakker Dier onderzocht de aanbiedingen van onder meer Albert Heijn, C1000, Jumbo, Aldi, Lidl en Plus. Volgens een verontwaardigde Hanneke van Ormondt van Wakker Dier negeren supermarkten in hun folders de wens van consumenten die – ondanks de economische crisis – steeds vaker kiezen voor diervriendelijke producten. Supers houden de trend naar duurzame en diervriendelijke producten bewust tegen, aldus Wakker Dier. Vooral in de vleessector is het aantal duurzame aanbiedingen vorig jaar fors gedaald, met 40% procent. Er waren in 2013 in totaal 83 aanbiedingen van diervriendelijk geproduceerd vlees (bijvoorbeeld een promotieactie voor vlees dat van de Dierenbescherming twee of drie Beter Leven-sterren heeft gekregen), terwijl de acht grootste supermarktketens in hetzelfde jaar ruim 3000 keer stuntten met dieronvriendelijk industrievlees.
Stichting Wakker Dier strijdt al jaren tegen de vele kiloknallers die supermarkten wekelijks in de aanbieding hebben met schrikbarend goedkope kip, gehakt of schnitzels. Van Ormondt kan worden gevolgd dat over de ruggen van dieren, klimaat, milieu en onze gezondheid supermarkten stunten met goedkoop vlees om klanten naar de winkel te lokken. De boer verdient niks en de dieren zijn de dupe. De maatschappij draait daarnaast op voor ‘verborgen kosten’. Zo krijgen ziekenhuizen steeds vaker te maken krijgen met resistent geworden bacteriën doordat er in de vee-industrie zoveel antibiotica wordt gebruikt. En dat krijgt de mens uiteindelijk ook binnen. Het is reinste lariekoek van veel voedselproducenten te claimen dat ze maken wat de consument wil. Niets is verder van de waarheid. De motieven van de voedselindustrie is puur winstbejag. De consument die gezonde voeding wil krijgt dit dus niet van de voedselproducent en de lokale voedseldealer (lees: supermarkt) en wordt in de politiek slechts een beetje gerepresenteerd door twee zeteltjes van de Partij voor de Dieren. Pas bij het uitkomen van grote schandalen, zoals het verkopen van paardenvlees als rundvlees, wordt de rest wakker. De onoverbrugbare kloof tussen burger en politici laten wij even liggen. Op woensdag 19 maart 2014 zijn er gemeenteraadsverkiezingen en de MohP daagt je alvast uit om 5 raadsleden uit jouw gemeente op te noemen. Dat zijn toch de mensen die straks een behoorlijk aantal gedecentraliseerde taken voor die wereldvreemde (en dus ook Nederlandvreemde) club van Haagse Binnenhof politici moeten gaan uitvoeren.

Tot slot was op voedselgebied in het nieuws dat uit een grootschalige laboratoriumtest blijkt dat zeker een derde van de voedselproducten in de winkel niet bevat wat wordt beweerd of foutief is geëtiketteerd. Dat meldde The Guardian op 7 februari 2014 (http://www.theguardian.com/world/2014/feb/07/fake-food-scandal-revealed-tests-products-mislabelled). Na het paardenvleesschandaal, wacht het Verenigd Koninkrijk nu ook een nepvoedselschandaal. Uit een grootschalige laboratoriumtest blijkt dat zeker een derde van de voedselproducten in de winkel niet bevat wat wordt beweerd of foutief is geëtiketteerd. Zo blijkt uit de laboratoriumbevindingen dat er mozzarella wordt verkocht die voor minder dan de helft uit kaas bestaat, dat de ham op pizza’s uit gevogelte of een vleesemulsie bestaat, dat er rundvlees wordt vermengd met varkensvlees en gevogelte en dat bevroren garnalen voor de helft uit water bestaan. Ook bleek een kruidenthee geen kruiden te bevatten en geen thee te zijn, maar glucosepoeder met daarin een medicijn tegen obesitas. De ‘thee’ bevatte dertien keer de normale dosis van het medicijn dat door een deskundige moet worden voorgeschreven. Daarnaast bleek uit het laboratoriumonderzoek dat een derde van de geteste vruchtensappen niet waren wat ze beweerden of de etikettering fout hadden. Twee van de geteste dranken hadden additieven die niet zijn toegestaan in Europa, waaronder gebromeerde plantaardige olie dat wordt gebruikt in vlamvertragers en dat wordt gekoppeld aan gedragsproblemen bij ratten die het in hoge doseringen binnenkrijgen. Verder bleek uit de testen dat de alcohol in sommige wodka’s niet werd gemaakt uit alcohol uit landbouwproducten, zoals wordt voorgeschreven, maar uit isopropanol. Dit is een antivriesmiddel en industrieel oplosmiddel. Voor de test zijn 900 monsters genomen uit consumentenvoedsel dat wordt verkocht in het Engelse West Yorkshire. Experts vrezen dat de tests een weerspiegeling zijn van landelijke voedselverkoop. De Europese bevolking loopt mogelijk gevaar, omdat er voor overheden minder geld beschikbaar is voor controle op en analyse van voedsel. Dat de Europese Unie daar nou eens Europees belastinggeld insteekt in plaats van die zinloze verhuizingen tussen Brussel en Straatsburg met teveel Europarlementariërs die enkel en alleen stellen de Europese burger te representeren.

Beste hebberige voedselproducenten, die een loopje nemen met de gezondheid van de consument, dieren, klimaat en milieu hierbij de navolgende oproep. Stop daarmee! De consument wil echt brood en diervriendelijk vlees en geen scheikundig en genetisch gemanipuleerd kauwgumbal brood of kiloknallend opgeblazen watergevuld antibiotica vlees van onbekende oorsprong. What’s next: steenkool extract in drop?, PUR-schuim (polyurethaan) in slagroom?, (teen)nagels in doucheschuim scrubs?

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s